K?zartmal?k Patates ?e?itleri
Agria Cinsi Patates
AGRIA |
|
Tar?msal
?zellikleri |
Morfolojik ?zellikleri |
Olgunla?ma: Orta erkenci Yumru ?ekli: Büyük-?ok büyük, bir tek i? ?ürüklü?üne az hassas yüzeysel g?zler. Verimi: ?ok iyi Kuru Madde: Orta Pazar Kalitesi: Un gibi pi?irildikten sonra renk de?i?imi olmaz, cips üretimine uygun. Ye?il Aksam: H?zl? geli?ir, dikine ve uzundur, iyi kaplar, gü?lü ve geli?ken saplar. Hastal?klar: Orta derecede yaprak mantar?na hassas, az derecede yumru mantar?na hassas, A ve , Yn virüsüne iyi diren?li, virüs X'e ba????k, alt?n nematodunun A etmenine diren?li. | Bitki: Saplar az say?l?r, kal?n, dik, yayg?n ve mordur. Yapraklar olduk?a iri ve a?a?? yan sark?k, koyu ye?il, ana yaprak??klar olduk?a iri ve enli, yüzeysel damarl?, ?i?ek olduk?a iri ve ?ok say?da, beyaz. Yumru ?ekli: Uzun oval; sar?, tümüyle pürüzsüz kabuk, koyu sar? etli, yüzlek g?zlü. Filizler: Silindirik, koyu mavi-mor renkli, yo?un bir ?ekilde tüylü, u? sürgünü olduk?a iri, a??k mavi- mor, birka? k?sa yan dallar. Ni?de ?artlar?ndaki G?zlemler: Ana sap say?s? 4.4, ni?asta oran? %13.7, ortalama yumru a??rl??? 160 gr., ?i?ek rengi beyaz, ?ok ?i?ekli, sap uzun ve dik durumda, et rengi sar?-koyu sar?, ortalama g?z say?s? 5, yumru ?ekli uzun- oval. |
BANBA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: 1991-1992 | Bitki Boyu: Uzun Bitki ?rtüsü: ?ok iyi Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 129,9 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: ?ok ge?ci (120 günden fazla) Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 95,43 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 13,4 Kuru Madde Miktar? (%) :19,5 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap? : A??k sar?, iyi, yumrular da??ld? F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, iyi, orta unlu |
Kullan?m ?ekli: Parmak patatese uygun |
BURREN |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: 1991-1992 | Bitki Boyu: Uzun Bitki ?rtüsü: ?ok iyi Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl??? : 128,5 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: ?ok ge?ci (120 günden fazla) Yumru ?ekli: Uzun Yumru G?z Derinli?i: Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 97,22 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 9,9 Kuru Madde Miktar? (%): 15,5 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap? : A??k sar?, iyi, ?atlama yok F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, K?tü, unlu |
Kullan?m ?ekli: Parmak patates |
DORADO |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda 1996 Islah Metodu: Melezleme | Bitki Boyu: Orta, uzun Bitki ?rtüsü: Ara tip Bitki Büyüme ?ekli: Dik, Yar? dik Ana Sap Say?s?: 4-5 ?i?ek Rengi: Beyaz Olgunla?ma Gün Say?s?: Orta erkenci Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 82-94 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 14,5 Kuru Madde Miktar? (%): 21,0 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Parmak patatese uygun Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: ?yi F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: ?yi |
Kullan?m ?ekli: Yemeklik ve parmak patatese uygun |
FIANNA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda1974 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: Konst62-660 X AM 66-42 | Bitki Boyu: Uzun Bitki ?rtüsü: ?yi Bitki Büyüme ?ekli: Dik ?i?ek Rengi:Beyaz Olgunla?ma Gün Say?s?: Orta ge??i Yumru ?ekli: Yuvarlak Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: Beyaz Yumru Et Rengi: Krem |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%):16.9 |
Kullan?m ?ekli: Cips-Parmak patates |
HERMES |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Almanya 1972 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: 5158 DDR X 163/55 | Bitki Boyu: Orta k?sa Bitki ?rtüsü: Orta Bitki Büyüme ?ekli: Da??n?k dik Ana Sap Say?s?: 2,4 ?i?ek Rengi: Beyaz ile birlikte mor erguvan Ortalama Yumru A??rl???: 100,4 Olgunla?ma Gün Say?s?: 90-100 Gün Yumru ?ekli: Yuvarlak Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: A??k Sar? Yumru Et Rengi: Koyu Sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: Laz?m olmayan yumru fazla Pazarlanabilir Verim (%): 55.8 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 14,9 Kuru Madde Miktar? (%): 21,1 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? : (6) iyi Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Koyu sar?, orta, ?atlama yok F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Koyu sar?, iyi, orta kuru |
Kullan?m ?ekli: Cips-Sanayi |
JUSTINE |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Fransa 1999 Islah Metodu: Melezleme | Bitki Boyu: Uzun Bitki ?rtüsü: Orta Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik Ana Sap Say?s?: 3,8 ?i?ek Rengi: Mavi-mor Ortalama Yumru A??rl???: 168,7 Olgunla?ma Gün Say?s?: Orta erkenci Yumru ?ekli: Uzun oval Yumru G?z Derinli?i: ?ok yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 89,88 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%):11,7 Kuru Madde Miktar? (%): 17,7 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? : (6) iyi Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, orta, da??lmayan F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?,iy, unlu |
Kullan?m ?ekli: Parmak patatese uygun |
LADY CLAIRE |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda 1997 | Bitki Boyu: Orta Bitki ?rtüsü: Orta tip Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik Ana Sap Say?s?: 4.8 ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 190,6 Olgunla?ma Gün Say?s?: Orta erkenci Yumru ?ekli: K?sa oval Yumru G?z Derinli?i: Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: Sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 95.7 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%):15,7 Kuru Madde Miktar? (%): 22,1 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, orta , da??lmayan F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?,iyi, unlu |
Kullan?m ?ekli: Parmak patatese uygun |
LADY OLYMPIA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i
Yer ve Y?l: Hollanda 1997 | Bitki Boyu: ?ok uzun Bitki ?rtüsü: Orta tip Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik Ana Sap Say?s?: 4,2 ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 182,3 Olgunla?ma Gün Say?s?: ?ok ge?ci Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: ?ok Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: Sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 89,25 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran?
(%):1 5,7 Kuru Madde Miktar? (%): 22,1 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar? Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, ?yi, az da??lan F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, iyi, unlu |
Kullan?m ?ekli: Parmak patatese uygun |
LADY ROSETTA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: Cardinal-SVP(VTn)2 62-33-3 | Bitki Boyu: Uzun Bitki ?rtüsü: ?ok iyi Bitki Tipi: ra Tip Bitki Büyüme ?ekli: Da??n?k dik Ana Sap Say?s?:- ?i?ek Rengi: Renkli Ortalama Yumru A??rl???: 50.8 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Orta erkenci Yumru ?ekli: Yuvarlak Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: K?rm?z? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?yi |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 14.0 Kuru Madde Miktar? (%):20.3 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Cipslik, Parmak patates |
Kullan?m ?ekli: Cipslik, Parmak patates |
MORENE |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda 1980 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: Renova X AM 66-42 | Bitki Boyu: Orta Bitki ?rtüsü: ?yi Bitki Büyüme ?ekli: Dik Ana Sap Say?s?: 4,4 ?i?ek Rengi: Beyaz ile birlikte mor erguvan Ortalama Yumru A??rl???: 5,9 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: 100-120 gün Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: Hafif s?? Yumru Kabuk Rengi: A??k sar? Yumru Et Rengi: Krem Elek ?ncesi Yumru G?rünümü:Orta k?tü ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 84,3 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 15,9 Kuru Madde Miktar? (%): 22,3 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma Sonu?lar? : 12 Orta. Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar? ,orta, ?atlama yok. F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Krem ,iyi, unlu |
Kullan?m ?ekli: Yemeklik-K?zartmal?k |
ORLA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: 1991-1992 | Bitki Boyu: Orta Bitki ?rtüsü: ?ok iyi Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 84-47 Olgunla?ma Gün Say?s?: ?ok ge?ci (120 günden fazla) Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 96,15 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%):11,1 Kuru Madde Miktar? (%):16,9 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, orta, ?atlama yok F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Koyu sar?, orta, orta unlu |
Kullan?m ?ekli: Parmak patatese uygun |
PANDA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Almanya 1986 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: 0.351/17X6858/8 | Bitki Boyu :Uzun Bitki ?rtüsü: ?ok iyi Bitki Büyüme ?ekli: Dik Ana Sap Say?s?: 3,4 ?i?ek Rengi: Beyaz ile mor erguvan Ortalama Yumru A??rl???: 150,5 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: 100-120 gün Yumru ?ekli: Yuvarlak Yumru G?z Derinli?i: Hafif s?? Yumru Kabuk Rengi: A??k sar? Yumru Et Rengi: Koyu sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi g?rünü?lü yumru Pazarlanabilir Verim (%): 94,5 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 15,6 Kuru Madde Miktar? (%): 22 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: 7 iyi. Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap? Koyu sar? ,orta, ?atlama yok F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Koyu sar? , orta, orta kuru |
Kullan?m ?ekli: Parmak patates-cips |
REMARKA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda 1991 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: Edzina X AM 66-42 | Bitki Boyu: Orta Bitki ?rtüsü: ?ok ?yi Bitki Büyüme ?ekli: Dik Ana Sap Say?s?: 3,5 ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 104,3gr Olgunla?ma Gün Say?s?: 90-100 Gün Yumru ?ekli: Oval Yumru G?z Derinli?i: Hafif s?? Yumru Kabuk Rengi: A??k sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?yi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 86,0 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 15,1 Kuru Madde Miktar? (%): 21,4 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: 11 Orta . Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?,Orta, ?atlama yok F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?,Orta,Orta kuru |
Kullan?m ?ekli: Yemeklik ,K?zartmal?k |
TOMENSA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Almanya-1980 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: HybridXTarga | Bitki Boyu: ?ok uzun Bitki ?rtüsü: ?ok ?yi Bitki Büyüme ?ekli: Dik ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 62.6 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Erkenci Yumru ?ekli: Yass? Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?yi |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 14.0 Kuru Madde Miktar? (%): 20.6 |
Ortalama Verim: 3915 kg/da Kullan?m ?ekli: Ciplik, K?zartmal?k |
SANTANA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda 1992 Islah Metodu: Melezleme | Bitki Boyu: Orta Bitki ?rtüsü: Ara tip Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik Ana Sap Say?s?: 4-5 ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 79-132 Olgunla?ma Gün Say?s?: Erkenci, Orta erkenci Yumru ?ekli: Uzun Oval Yumru G?z Derinli?i: ?ok Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: Beyaz Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 72-95 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 14,7 Kuru Madde Miktar? (%): 21,0 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Parmak patatese uygun Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: ?yi F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: ?yi |
Kullan?m ?ekli: Yemeklik ve Parmak patatese uygun |
SOLEIA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Fransa 2001 Islah Metodu: Melezleme | Bitki Boyu: Uzun Bitki ?rtüsü: Orta Bitki Büyüme ?ekli: Yar? dik Ana Sap Say?s?: 3,3 ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 165,1 Olgunla?ma Gün Say?s?: ?ok ge?ci Yumru ?ekli: Uzun oval Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: Koyu sar Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok iyi ?rnek Pazarlanabilir Verim (%): 87,63 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 14,9 Kuru Madde Miktar? (%): 21,2 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?,orta ,da??lmayan F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?,?ok iyi, unlu |
Kullan?m ?ekli: Cipslik ve parmak patatese uygun |
TOMENSA |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Almanya-1980 Islah Metodu: Melezleme Ebeveynleri: HybridXTarga | Bitki Boyu: ?ok uzun Bitki ?rtüsü: ?ok ?yi Bitki Büyüme ?ekli: Dik ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 62.6 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Erkenci Yumru ?ekli: Yass? Yumru G?z Derinli?i: Orta derin Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: A??k sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?yi |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): 14.0 Kuru Madde Miktar? (%): 20.6 |
Ortalama Verim: 3915 kg/da Kullan?m ?ekli: Ciplik, K?zartmal?k |
VAN GOGH |
|
?e?ide Ait Bilgiler |
Morfolojik ?zellikleri |
Tescil Edildi?i Yer ve Y?l: Hollanda Islah Metodu: Melezleme | Bitki Boyu: Uzun Bitki ?rtüsü: ?ok ?yi Bitki Büyüme ?ekli: Dik Ana Sap Say?s?: 3.0-4.0 ?i?ek Rengi: Beyaz Ortalama Yumru A??rl???: 109.1 gr Olgunla?ma Gün Say?s?: Adapazar? ;90-100 gün Ni?de ;120 Günden fazla Yumru ?ekli: K?sa oval Yumru G?z Derinli?i: Yüzeysel Yumru Kabuk Rengi: Sar? Yumru Et Rengi: Sar? Elek ?ncesi Yumru G?rünümü: ?ok ?yi Pazarlanabilir Verim (%): Adapazar? ;80 , Ni?de ; 97 |
Teknik ?zellikleri |
Tar?msal ?zellikleri |
Ni?asta Oran? (%): Ni?de ;16.1 Nev?ehir ;16.9 Kuru Madde Miktar? (%): Ni?de ; 22 Nev?ehir; 23.4 Sanayilik ?e?itlerde K?zartma sonu?lar?: Cips kalitesi orta, parmak patates kalitesi iyi Suda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: Koyu sar?, iyi, ?atlama yok F?r?nda Pi?irme Sonras? Renk, Tat, Yap?: A??k sar?, ?ok iyi, unlu |
Kullan?m ?ekli: Parmak Patatese Uygun ,Yemeklik |